25210.48707

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Εγκυμοσύνη 2ο τρίμηνο

Μηνιαία παρακολούθηση κύησης με βασικούς υπερηχογραφικούς ελέγχους, με κάλυψη όλων των απαραίτητων εξετάσεων στην αντίστοιχη εβδομάδα.

Εγκυμοσύνη 2ο τρίμηνο

Καθώς μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, αφήνετε σιγά σιγά πίσω σας την πρωινή αδιαθεσία και την κόπωση που σας έκαναν να υποφέρετε τους προηγούμενους μήνες κι αρχίζετε να ξαναβρίσκετε τον παλιό σας εαυτό, καθώς η χαμένη σας ενέργεια επιστρέφει και νιώθετε και πάλι καλά.


Το δεύτερο τρίμηνο είναι, για πολλές γυναίκες, το ευκολότερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.


Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το μωρό σας αναπτύσσεται γρήγορα . Μεταξύ της 18ης και της 22ης σου εβδομάδα της εγκυμοσύνης θα έχετε έναν υπέρηχο έτσι ο γιατρός σας μπορεί να δει πώς το μωρό σας εξελίσσεται. Μπορείτε επίσης να μάθετε το φύλο του μωρού σας, αν δεν θέλετε να είναι έκπληξη.


Αν και θα πρέπει να αισθάνεται καλύτερα τώρα, μεγάλες αλλαγές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται μέσα στο σώμα σας. Ας τις δούμε αναλυτικά.


Αλλαγές στο σώμα σας

Οσφυαλγία: Το επιπλέον βάρος που έχετε κερδίσει τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να ασκεί πίεση στη μέση σας, κάνοντάς την να πονάει. Για να ελαφρύνετε την πίεση, καλό είναι:


  • Να κάθεστε με ίσια την πλάτη σε καρέκλα με καλή υποστήριξη της μέσης.
  • Κοιμηθείτε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
  • Αποφύγετε να σηκώσετε ή να μεταφέρετε βάρος
  • Φοράτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια, άνετα με καλή υποστήριξη της καμάρας.
  • Αν ο πόνος στα πόδια είναι έντονος, ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας τρίβει στα επώδυνα σημεία, ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα μασάζ εγκυμοσύνης

Αιμορραγία των ούλων: Περίπου το 50% των εγκύων γυναικών έχουν πρησμένα κι ευαίσθητα ούλα, που ματώνουν εύκολα. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Τα ούλα σας θα ξαναγίνουν φυσιολογικά μετά τη γέννα. Μέχρι τότε όμως χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και να είστε πολύ προσεκτική με το νήμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία των δοντιών σας καθώς οι μελέτες δείχνουν πως η περιοδοντική νόσος μπορεί μα συνδέεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.


Πριν χρησιμοποιήσετε ένα αποσυμφορητικό, μιλήστε με το γιατρό σας. Σταγόνες φυσιολογικού ορού και άλλες φυσικές μέθοδοι είναι ασφαλέστεροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το μπούκωμα κατά την εγκυμοσύνη.


Η εγκυμοσύνη σας ανα εβδομάδα δευτέρου τριμήνου
13η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα! Τα μάτια του κινούνται. Οι αστράγαλοι και οι καρποί του έχουν σχηματιστεί. Αν και το κεφάλι του εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα μεγάλο, το υπόλοιπο σώμα αρχίζει να φαίνεται κανονικό.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο γεμίζοντας τη λεκάνη σας τώρα και αρχίζοντας να αναπτύσσεται τώρα προς τα πάνω μέσα στην κοιλιά σας. Αν δεν έχετε πάρει κιλά λόγω πρωϊνής αδιαθεσίας τώρα μάλλον θα πάρετε αφού θ΄αρχίστε να νιώθετε καλύτερα.


Συμβουλή της 13ης Εβδομάδας: Προτείνετε στο σύντροφό σας να έρθει μαζί σας για να ακούσει την καρδιά του μωρού.


14η Εβδομάδα

Έμβρυο: Τα αυτιά του μωρού σας τώρα φαίνονται σιγά σιγά στο πλάι, αριστερά και δεξιά του κεφαλιού , ο λαιμός γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτος και το πηγούνι πιο εμφανές. Το μωρό σας τώρα έχει χαρακτηριστικά προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσης αρχίζει να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα. Εάν η κοιλιά σας πιεστεί, το μωρό σας θα προσπαθήσει να το αποφύγει.


Μέλλουσα μαμά: Είναι πολύ πιθανό να φοράτε ήδη ρούχα εγκυμοσύνης. Το δέρμα και οι μύες σας αρχίζουν να τεντώνονται ώστε να φιλοξενηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το μωρό σας. Μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα, επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν το έντερο.


Συμβουλή της 14ης Εβδομάδας: Προσπαθήστε να ανιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα με μέτρια άσκηση, πίνοντας πολλά υγρά, και τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά.


15η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το σώμα του μωρού σας καλύπτεται από πολύ λεπτό χνούδι , το οποίο οποία αποβάλλεται κατά τη γέννηση . Τα φρύδια και τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού αρχίζουν να αυξάνονται, τα οστά γίνονται όλο και πιο σκληρά και το μωρό σας μπορεί ακόμη και βάζει στο στόμα, τον αντίχειρά του.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας μπορεί να είναι αισθητή περίπου 3 έως 4 εκατοστά κάτω από τον ομφαλό σας. Η όρεξή σας ίσως έχει ανοίξει για τα καλά και η διάθεσή σας ίσως έχει βελτιωθεί επίσης.


Συμβουλή της 15ης Εβδομάδας: Αρχίστε να μαθαίνετε να κοιμάστε από την αριστερή σας πλευρά για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να δοκιμάσετε το βάλετε μαξιλάρια πίσω σας και ανάμεσα στα πόδια σας. Μερικά μαξιλάρια εγκυμοσύνης υποστηρίζουν ολόκληρο το σώμα σας.


16η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το νευρικό του σύστημα λειτουργεί. Τα χέρια και πόδια του κινούνται και μαλλιά μεγαλώνουν στο κεφάλι του.


Μέλλουσα μαμά: Εντός των προσεχών εβδομάδων , μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε την κίνηση του μωρού σας. Ίσως νιώσετε, σαν να έχετε μια φυσαλίδα με αέρα στην κοιλιά σας ή ένα ελάχιστο φτερουγίσμα. Τότε να ξέρετε ότι νιώθετε το μωρό σας να κινείται. Το σώμα σας αλλάζει με πολλούς άλλους τρόπους. Η αύξηση του όγκου του αίματος για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του μωρού σας μπορεί να προκαλέσει ρινορραγίες και μπορείτε να παρατηρήσετε τις φλέβες των ποδιών σας να είναι όλο και πιο εμφανείς.


Συμβουλή της 16ης Εβδομάδας: Αν οι φλέβες των ποδιών σας είναι φουσκωμένες ίσως να θελήσετε να φορέσετε ειδικές κάλτσες.


17η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας, τώρα είναι περίπου 12 εκατοστά και το βάρος του έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και φτάνει στα 100 γραμμάρια. Λίπος αρχίζει να σχηματίζεται, βοηθώντας την παραγωγή θερμότητας του μωρού σας και το μεταβολισμό του. Οι πνεύμονες αρχίζουν να εκπνέουν το αμνιακό υγρό, και το κυκλοφορικό και το ουροποιητικό του σύστημα δουλεύουν. Τρίχες υπάρχουν στο κεφάλι, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες του.


Μέλλουσα μαμά: Έχετε αρχίσει να δείχνετε έγκυος με προφανές πρήξιμο στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας και περίπου 3 έως 3,5 κιλά παραπάνω.


Συμβουλή της 17ης Εβδομάδας: Να αλλάζετε θέση αργά και προσεκτικά, ειδικά όταν κινείστε από μια ξαπλωμένη θέση σε καθιστή ή το αντίθετο ή από μια καθιστή θέση σε όρθια θέση προκειμένου να μην νιώσετε αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας. Εάν αισθάνεστε ζαλάδα, καθίστε και χαμηλώστε το κεφάλι σας, ή ξαπλώστε για λίγο.


18η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά περίπου 14 εκατοστά εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 140 – 150 γραμμάρια. Το μωρό σας έχει αντανακλαστικά και κλωτσάει. Μπορεί να χασμουριέται, να τεντώνεται, να έχει εκφράσεις προσώπου ακόμη και να συνοφρυώνεται.
Οι γευστικοί κάλυκες, πάνω στη γλώσσα αρχίζουν να αναπτύσσονται και μπορούν να διακρίνει το γλυκό από το πικρό. Μπορεί να γλείφει τα χείλη του, και μπορεί να καταπιεί, μπορεί ακόμη να πάθει και λόξυγκα. Οι αμφιβληστροειδείς του έχουν γίνει ευαίσθητοι στο φως, κι έτσι αν ένα έντονο φως λάμψει στην κοιλιά σας, το μωρό πιθανώς θα κινηθεί για να προστατεύσει τα μάτια του.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας, έχει περίπου το μέγεθος ενός πεπονιού και πιθανώς να την αισθάνεστε ακριβώς κάτω από τον ομφαλό σας. Το πιο πιθανό τώρα είναι να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται. Ένα υπερηχογράφημα στα μέσα της εγκυμοσύνης μπορεί να πραγματοποιηθεί από σήμερα έως και την 22η εβδομάδα για να αξιολογηθεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν το μωρό είναι στη σωστή θέση, το υπερηχογράφημα μπορεί ακόμη δείξει αν είνιαι αγόρι ή κορίτσι. Η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί 40 -50% πιο σκληρά τώρα για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη σας.


Συμβουλή της 18ης Εβδομάδας: Μην ξεχάσετε να ζητήσετε ένα στιγμιότυπο από το υπερηχογράφημα, τώρα που το μωρό σας είναι πιο σχηματισμένο. Είναι μια καλή ευκαιρία να το δείξετε σε φίλους και συγγενείς. Θυμηθείτε ότι τα υπερηχογραφήματα δεν μπορούν να σας εγγυηθούν για την υγεία του μωρού, μπορούν ωστόσο να σας παρέχουν σιγουριά και να εντοπίσουν κάποια.


19η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 15 - 16 εκατοστά από το κεφάλι έως στους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 200 -250 γραμμάρια. Το δέρμα του που αναπτύσσεται, είναι διάφανο και κόκκινο , επειδή τα αιμοφόρα αγγεία είναι ορατά μέσα από αυτό. Μια κρεμώδης λευκή προστατευτική επικάλυψη, η τυροειδική μεμβράνη (vernix) αρχίζει να δημιουργείται.


Μέλλουσα μαμά: Καθώς το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει, κι έχετε διανύσει το μισό διάστημα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να αισθάνεστε κάποιες ενοχλήσεις και πόνους χαμηλά στην κοιλιακή χώρα αλλά και γενικευμένο άλγος, ζάλη, αίσθημα καύσου, κράμπες στα πόδια, ή να έχετε δυσκοιλιότητα, ήπιο οίδημα στους αστραγάλους και τα πόδια, καθώς και οσφυαλγία. Επίσης η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσει μικρά, προσωρινά κόκκινα σημάδια ( κοκκινίλες) στο πρόσωπό σας, τους ώμους και τα χέρια σας.


Συμβουλή της 19ης εβδομάδας: Προσέξτε ώστε να μην κουράζεστε υπερβολικά από την ταχεία ανάπτυξη του μωρού σας, η οποία μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά σας.


20η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά περίπου 14 έως 16 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 260 γραμμάρια . Το μωρό σας μπορεί να ακούσει ήχους – τη φωνή σας, την καρδιά και το στομάχι σας να γουργουρίζει όπως επίσης και ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον. Θα καλύψει τα αυτιά του με τα χέρια του, εάν ένας δυνατός ήχος ακουστεί κοντά σας, και μπορεί ακόμη να τρομάξει και να τιναχθεί. Το μωρό σας κινείται συχνά, στριφογυρίζει κουνιέται, δίνει γροθιές και κλωτσιές.


Μέλλουσα μαμά: Συγχαρητήρια! Είστε περίπου στο μέσον της εγκυμοσύνης σας. Η μήτρα σας είναι ακριβώς στο ύψος του ομφαλού σας. Η περιφέρεια της μέσης σας έχει λίγο πολύ εξαφανιστεί, αλλά μόνο προσωρινά! Ο κίνδυνος των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης είναι αυξημένος τώρα, επειδή οι μύες του ουροποιητικού σας, χαλαρώνουν. Η αναπνοή σας θα γίνει πιο βαθιά και μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο καθώς ο θυρεοειδής σας είναι πιο ενεργός.


Συμβουλή της 20ης Εβδομάδας: Για να ανακουφίσετε τη μέση σας και την πλάτη σας από τους πόνους φροντίστε να έχετε μια καλή στάση του σώματος σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.


21η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 18 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια. Το έμβρυο σταθερά κερδίζει λίπος για να κρατηθεί ζεστό. Ο ρυθμός ανάπτυξής του επιβραδύνεται, αλλά τα οργανικά συστήματα, όπως η πέψη, συνεχίζουν να ωριμάζουν. Ένα κρεμώδες προστατευτικό “βιοφιλμ”, που αποτελείται, από νερό, πρωτεϊνες και λιπίδια, το οποίο ονομάζεται caseosa vernix , παράγεται από τους αδένες του μωρού σας και καλύπτει το δέρμα του. Οι οδοντικές θηλές των μόνιμων δοντιών του αρχίζουν να σχηματίζονται.


Μέλλουσα μαμά: Φίλοι, συγγενείς, ακόμα και άγνωστοι καταλαβαίνουν τώρα ότι είστε έγκυος. Η μήτρα σας αρχίζει να εκτείνεται πάνω από τον αφαλό σας. Πιθανόν να έχετε κερδίσει 4 έως 6 κιλά μέχρι τώρα.


Συμβουλή της 21ης Εβδομάδας: Οργανώστε τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού αν δεν το έχετε ήδη κάνει μέχρι τώρα.


22η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 19,5 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Οι μύες του δυναμώνουν κάθε εβδομάδα ενώ έχουν αναπτυχθεί τα βλέφαρα και τα φρύδια του. Κινείται και στριφογυρίζει στην κοιλιά σας και δεδομένου ότι ανταποκρίνεται στον ήχο, το ρυθμό και τη μελωδία, μπορείτε να δοκιμάσετε να του τραγουδάτε και να του μιλάτε. Μετά τη γέννησή του, οι ίδιοι ήχοι θα το ησυχάζουν.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει, και πιθανότατα τώρα νιώθετε πολύ καλά χωρίς πρωινή αδιαθεσία και χωρίς τόσο μεγάλη κοιλιά ώστε να είστε δυσκίνητη. Ισω όμως παθαίνετε κράμπες και ίσως έχετε ήπιο οίδημα στους αστράγαλους και τα πόδια.


Συμβουλή της 22ης Εβδομάδας: Για να μειώσετε τις κράμπες, αυξήστε την πρόσληψη σε μαγνήσιο και κάλιο, τρώγοντας σνακ και τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες. Όταν παθαίνετε μια κράμπα στο πόδι, πιέστε τα δάκτυλα του ποδιού προς τα πίσω, προς τη μεριά του προσώπου σας, και την ίδια ώρα πιέστε το γόνατο προς τα κάτω ώστε να ισιώσει το πόδι σας.


23η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι περίπου 20 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια. Το σώμα του σχηματοποιείται και αποκτά αναλογίες νεογέννητου, αλλά το δέρμα του εξακολουθεί να είναι “τσαλακωμένο”, επειδή το μωρό σας πρέπει να κερδίσει βάρος. Το χνούδι στο σώμα του ίσως γίνεται πιο σκούρο.


Μέλλουσα μαμά: Η στρογγυλή κοιλιά σας είναι σίγουρα αισθητή από τώρα. Η αύξηση του βάρους θα είναι περίπου 5,5 έως 7 κιλά. Οι κολπικές εκκρίσεις σας είναι αυξημένες και η οσμή τους πιο έντονη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν το χρώμα ή η μυρωδιά αλλάξει σημαντικά, δεδομένου ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μόλυνση.
Επίσης μπορεί ακόμα να έχετε πόνους στη μέση σας. Ξαπλώστε, κάντε ελαφρύ μασάζ, εφαρμόζοντας μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό στην περιοχή του πόνου, μπορεί να βοηθήσει.


Συμβουλή της 23ης Εβδομάδας: Δεδομένου ότι το δέρμα σας συνεχίζει να τεντώνει, μπορεί να γίνει ξηρό και να σας πιάσει φαγούρα. Κρατώντας το δέρμα σας ενυδατωμένο χρησιμοποιώντας λοσιόν ή κρέμα μπορεί να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα αλλά και τις ενοχλητικές ραγάδες.


24η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας, τώρα είναι περίπου 21 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 540 gr. Έχει αρχίσει να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, κυρίως για την καταπολέμηση των ασθενειών και των μολύνσεων, και μπορεί να ανταποκριθεί στα αγγίγματα και τους ήχους σας. Αν δεν έχετε νιώσει το λόξυγκα του ακόμη, μπορεί να έχετε νιώσει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις του.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας είναι περίπου 4 έως 5 cm πάνω από τον αφαλό σας. Αναμένεται να παίρνετε περίπου μισό κιλό ανά εβδομάδα αυτόν τον μήνα. Η εξέταση που ανιχνεύει το διαβήτη κύησης, η καμμπύλη γλυκόζης μπορεί να γίνει από τώρα μέχρι την 28η εβδομάδα.


Συμβουλή της 24ης Εβδομάδας: Ο μπαμπάς μπορεί να είναι σε θέση να ακούσει τον καρδιακό παλμό του μωρού, βάζοντας το αυτί του στην κοιλιά σας.


25η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 22 cm από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 680 gr . Το δέρμα του αρχίζει να γίνεται πλέον αδιαφανές και με πολλές πτυχώσεις που καλύπτουν το σώμα του μωρού σας. Οι κτύποι της καρδιάς του μπορούν να ακουστούν με το στηθοσκόσπιο, ανάλογα με τη θέση του μωρού.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας εκτός από το ότι μεγαλώνει προς τα πάνω, μπορεί να μεγαλώνει και προς τα πλαϊνά της κοιλιάς σας. Ενδέχεται να σας ταλαιπωρούν οι αιμορροΐδες, η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία και οι καούρες.


Συμβουλή της 25ης Εβδομάδας: Για να καταπραΰνετε τις αιμορροΐδες κάντε χλιαρά μπάνια δύο με τρεις φορές την ημέρα για να χαλαρώνει η περιοχή. Αποφύγετε τη μεγάλη προσπάθεια κένωσης και την μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα. Πίνετε 8 – 10 ποτήρια νερό ημερησίως και καταναλώστε καθημερινά κατά μέσο όρο 35 γραμμάρια φυτικών ινών, όπως δημητριακά, όσπρια (κυρίως φακές και μπιζέλια), φρούτα και χυμούς που φτιάχνονται στον αποχυμωτή.


Απαραίτητες εξετάσεις 2ου τριμήνου εγκυμοσύνης

Υπερηχογράφημα β’επιπέδου: Μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης η έγκυος πρέπει να υποβάλλεται στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, από ιατρό εξειδικευμένο στο εμβρϋικό υπερηχογράφημα. Είναι μια εξέταση που διαρκεί απο 20 έως 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος εκτιμάται η ανάπτυξη και η μορφολογία του εμβρύου, ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η αιμάτωση της μήτρας κ.ά.


Αμνιοπαρακέντηση: Σε περίπτωση που ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, βιοχημικός έλεγχος) ανιχνεύει στοιχεία υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, προτείνεται στην έγκυο η αμνιοπαρακέντηση, δηλαδή η λήψη αμνιακού υγρού για προσδιορισμό των εμβρϋικών χρωμοσωμάτων (καρυότυπος). Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται μετά τις 17-18 εβδομάδες αμηνόρροιας. Δεν χρειάζεται αναισθησία. Πρόκειται για τη λήψη 20cc αμνιακού υγρού με παρακέντηση, με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η έγκυος αναπαύεται για λίγη ώρα μετά την αμνιοπαρακέντηση, και μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Για 24 ώρες θα αναπαύεται στο σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη ρήξη των εμβρϋικών υμένων. Τα πρώτα αποτελέσματα για την τρισωμία 21 βγαίνουν σε 48 ώρες, ενώ για τον ολοκληρωμένο καρυότυπο χρειάζονται 15 μέρες περίπου. Η εξέταση προτείνεται επίσης σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35, ανεξάρτητα από το αν έχουν ανιχνευθεί ή όχι άλλα ύποπτα για χρωμοσωμική ανωμαλία, ευρήματα.