25210.48707

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Το χάπι της επόμενης ημέρας. Αντισύλληψη ανάγκης.

11/02/2016 12:19 Το χάπι της επόμενης ημέρας. Αντισύλληψη ανάγκης. Μοιραστείτε το

Το Χάπι της επόμενης μέρας (Χ.Ε.Μ.) είναι από του στόματος αντισυλληπτικό που περιέχει μόνο προγεσταγόνο και προορίζεται για χρήση στις περιπτώσεις που υπήρξε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή όταν η μέθοδος προφύλαξης απέτυχε (π.χ. ρήξη του προφυλακτικού).

Το “Χάπι της επόμενης μέρας” δεν αποτελεί υποκατάστατο της τακτικής χρήσης αντισύλληψης. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την τακτική αντισύλληψη και δεν προσφέρει προστασία από τον HIV ή τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μία συσκευασία του περιέχει δύο δισκία περιεκτικότητας 750μg λεβονοργεστρέλης το καθένα. Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα επιτυγχάνεται εάν το πρώτο δισκίο ληφθεί το συντομότερο δυνατόν (και όχι αργότερα από 72 ώρες) μετά την ύποπτη σεξουαλική επαφή. Το δεύτερο δισκίο θα πρέπει να ληφθεί 12-16 ώρες μετά το πρώτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, εκτός εάν έχει καθυστερήσει η έμμηνος ρύση.

Β. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η αντισύλληψη ανάγκης θεωρείται ότι δρα κυρίως μέσω της καθυστέρησης ή της πρόληψης της ωορρηξίας και της γονιμοποίησης, εάν η σεξουαλική επαφή έλαβε χώρα πριν την ωορρηξία, όταν οι πιθανότητες γονιμοποίησης είναι περισσότερες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο ενδομήτριο που δυσκολεύουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Σε περίπτωση αποτυχίας της αντισύλληψη ανάγκης, με την εξέλιξη μιας κύησης, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες για το έμβρυο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αν και τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης είναι αξιόπιστα όταν η λήψη ξεκινά εντός 72 ωρών, είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της κύησης όταν η πρώτη δόση ληφθεί εντός 24 ωρών από τη στιγμή της επαφής. Η αποτελεσματικότητα φαίνεται ότι μειώνεται όσο περνά ο χρόνος από την επαφή (95% εντός 24 ωρών, 85% 25-48 ώρες, 58% εάν χρησιμοποιηθεί 49-72 ώρες μετά). Η αποτελεσματικότητα μετά τις 72 ώρες είναι άγνωστη.

Γ. ΚΥΡΙΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ & ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ

ΚΥΡΙΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Συναινετική σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικής μεθόδου
Διακεκομμένη συνουσία / αποτυχία διακεκομμένης συνουσίας
Εκσπερμάτωση στα έξω γεννητικά όργανα
Καταστροφή, μετακίνηση ή κακή χρήση προφυλακτικού
Εσφαλμένη τοποθέτηση ή ρήξη - μετακίνηση διαφράγματος κατά τη σεξουαλική επαφή, αφαίρεση πολύ νωρίς
Πλήρης ή μερική μετατόπιση ενδομητρίου σπιράλ
Αφαίρεση ενδομητρίου σπιράλ στη μέση του κύκλου
Βιασμός ή σεξουαλική επίθεση με κίνδυνο εγκυμοσύνης

ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ
Με δεδομένη την ικανότητά του να αποτρέπει την ανεπιθύμητη κύηση και την έλλειψη σοβαρών ιατρικών κινδύνων, το (Χ.Ε.Μ.) μπορεί να χορηγηθεί όσο συχνά χρειάζεται. Η επανειλημμένη χορήγηση εντός ενός έμμηνου κύκλου δεν συνιστάται λόγω της πιθανότητας αυξημένων διαταραχών του κύκλου (μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μια φορά εάν χρειαστεί). Οι γυναίκες που χρειάζονται το (Χ.Ε.Μ.) κατ’ επανάληψη θα πρέπει να συμβουλευτούν να ακολουθήσουν συστηματικά μια τακτική μέθοδο αντισύλληψης.

Δ. ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Ναυτία, έμετος, ζάλη και αίσθημα κόπωσης είναι δυνατόν να παρατηρηθούν μετά από χρήση (Χ.Ε.Μ.). Εάν παρουσιαστεί έμετος εντός 3 ωρών από τη λήψη του πρώτου ή του δεύτερου δισκίου η αξιοπιστία της μεθόδου μπορεί να μειωθεί. Θα πρέπει να λαμβάνεται άλλο ένα δισκίο αμέσως και οι γυναίκες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιατρό τους. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι κεφαλαλγίες, τάση στους μαστούς και κοιλιακό άλγος.

Ε. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ
Μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε διάφορες διαταραχές στο χρόνο εμφάνισης της επόμενης περιόδου μετά την από του στόματος αντισύλληψη ανάγκης. Η επόμενη περίοδος εμφανίστηκε με απόκλιση 3 ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία στο 57% των γυναικών, στο 15% άρχισε νωρίς, στο 15% με καθυστέρηση μέχρι 7 ημέρες και το 13% είχαν καθυστέρηση περισσότερο από 7 ημέρες. Είναι σημαντικό να συμβουλεύει κανείς τις γυναίκες να πραγματοποιούν ένα τεστ κύησης εάν η περίοδός τους έχει καθυστερήσει για περισσότερες από 3 ημέρες. Μετά την ορμονική αντισύλληψη ανάγκης, μπορεί να σημειωθεί ενδιάμεση αιμορραγία πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου.

ΣΤ. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ (Χ.Ε.Μ.)

Το “Χάπι της επόμενης μέρας” δεν προσφέρει προστασία από την κύηση εάν ακολουθήσουν άλλες επαφές χωρίς προφύλαξη και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες μέθοδοι φραγμού, όπως τα προφυλακτικά, μέχρι να ληφθεί άλλου είδους προφύλαξη.
Οι γυναίκες που έλαβαν αντισύλληψη ανάγκης επειδή ξέχασαν κάποια αντισυλληπτικά δισκία, πρέπει να αγνοήσουν όσα δισκία παρέλειψαν καθώς και το δισκίο για την ημέρα μετά την επαφή. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το αντισυλληπτικό τους και να ξέρουν ότι δεν θα είναι καλυμμένες από πλευράς αντισύλληψης μέχρι να έχουν πάρει τα αντισυλληπτικά σε επτά συνεχόμενες ημέρες.
Εάν έχουν απομείνει λιγότερα από επτά χάπια στη συσκευασία, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίσει με την επόμενη συσκευασία παραλείποντας το μεσοδιάστημα επτά ημερών που δεν παίρνει αντισυλληπτικά.
Οι γυναίκες που επιθυμούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικό χάπι θα πρέπει να ξεκινήσουν από την πρώτη ημέρα της επιβεβαιωμένης επόμενης περιόδου (δηλαδή όχι σε ενδιάμεση αιμορραγία). Η κανονική έναρξη λήψης αντισυλληπτικών θα προσφέρει στη συνέχεια άμεση αντισυλληπτική προστασία.
Στις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν χάπι, συνιστάται η χρήση μεθόδου τοπικού φραγμού (π.χ. προφυλακτικό, διάφραγμα ή καλύπτρα) μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου.

Η. ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ (Χ.Ε.Μ.)
Συμβουλέψτε τη γυναίκα για το πότε μπορεί να αναμένει την επόμενη περίοδό της – να την συμβουλέψετε να ζητήσει άμεσα βοήθεια εάν η περίοδος είναι πολύ διαφορετική από τη συνήθη περίοδό της, ιδιαίτερα εάν η περίοδος είναι ιδιαίτερα σύντομη ή ελαφριά (δηλαδή πιθανή αποτυχημένη θεραπεία) ή έντονη ή καθυστερημένη για περισσότερες από 3 ημέρες. Έμετος εντός 3 ωρών από τη λήψη του πρώτου ή δεύτερου δισκίου (Χ.Ε.Μ.) μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή απορρόφηση της λεβονοργεστρέλης και έτσι μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία του. Σοβαρό σύνδρομο δυσαπορρόφησης, όπως νόσος του Crohn, μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα.

Θ. ΧΡΗΣΗ (Χ.Ε.Μ.) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Το “Χάπι της επόμενης μέρας” μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που θηλάζουν. Μικρή ποσότητα λεβονοργεστρέλης μπορεί να ανιχνευθεί στο γάλα. Η πιθανή έκθεση ενός βρέφους στη λεβονοργεστρέλη μπορεί να μειωθεί αν η γυναίκα που θηλάζει παίρνει τα δισκία αμέσως μετά το γεύμα του βρέφους και αποφύγει τον θηλασμό μετά από κάθε λήψη του (Χ.Ε.Μ.).