25210.48707

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Αντισύλληψη

Αντισύλληψη

Αντισύλληψη – οικογενειακός προγραμματισμός


Για τη σύγχρονη γυναίκα που καλείται να παίξει πολλαπλούς ρόλους στην οικογένεια, την κοινωνία και το χώρο εργασίας ο οικογενειακός προγραμματισμός αποτελεί όχι απλά δικαίωμα αλλά ανάγκη. Ευτυχώς οι επιλογές αντισύλληψης σήμερα είναι αρκετές, απλές στην εφαρμογή και εξαιρετικά αποτελεσματικές. Ο κατάλληλα ενημερωμένος γυναικολόγος λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, την οικογενειακή κατάσταση και τον τρόπο ζωής της ασθενούς του μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της μεθόδου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της.


Ως αντισύλληψη ορίζεται κάθε μέτρο που παίρνει ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Η αντισύλληψη περικλείει την έννοια της προσωρινής αποφυγής μιας εγκυμοσύνης, σε αντίθεση με τη στείρωση που είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη διαδικασία. Η αντισύλληψη είναι μέθοδος προληπτική της εγκυμοσύνης, και απευθύνεται σε γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, οι οποίες αν και συνευρίσκονται σεξουαλικά δεν επιθυμούν κάποια κύηση, ως επιλογή τους επί του παρόντος χρόνου. Δε θα ασχοληθώ με το ηθικό μέρος του ζητήματος, καθώς αυτό είναι κάτι που άπτεται των προσωπικών πιστεύω του καθενός, τα οποία θεωρούνται απολύτως σεβαστά.


Η αντισύλληψη δεν αρκεί να γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται και σωστά για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για να γίνεται σωστά η κάθε μέθοδος απαιτείται γνώση. Γνώση για τη συγκεκριμένη μέθοδο, σε ποιές γυναίκες απευθύνεται, τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου.


Παρακάτω θα σας παρουσιάσω τις μεθόδους αντισύλληψης φυσικούς και τεχνητούς.


Φυσικές Μέθοδοι

(α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική)

(β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα)


Τεχνικές Μέθοδοι

(α) Μέθοδοι Φραγμού

(β) Ενδομήτριο Σπείραμα

(γ) Ορμονική Αντισύλληψη

(δ) Στείρωση


Στόχος των μεθόδων αντισύλληψης


1. Στο άνδρα στόχος είναι το σπέρμα

(α) η μείωση ή η καταστολή της παραγωγής σπέρματος

(β) η αποφυγή της μεταφοράς του σπέρματος εκτός του πέους

(γ) η αποφυγή τοποθέτησης του σπέρματος στο κόλπο

(δ) η ακινητοποίηση ή η καταστροφή του σπέρματος στο κόλπο


2. Στη γυναίκα στόχος είναι

(α) η καταστολή της λειτουργίας της ωοθήκης και της ωορηξίας

(β) η αποφυγή της εισόδου του σπέρματος στη μήτρα

(γ) αποφυγή της γονιμοποίησης στη σάλπιγγα

(δ) καταστολή της κατασκήνωσης του εμβρύου στη μήτρα