25210.48707

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Κολπικό - Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Εκτέλεση υπερήχων με σύγχρονο τρισδιάστατο μηχάνημα υπερήχων


Πώς πραγματοποιείται;

Θα ξαπλώσετε σε ένα μια γυναικολογική καρέκλα με τα γόνατα λυγισμένα ο γιατρός σας θα τοποθετήσει την κεφαλή υπερήχων μαλακά στον κόλπο σας. Η κεφαλή των υπερήχων καλύπτεται από ένα προφυλακτικό και τοποθετείται τζελ. Ο υπέρηχος λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα, όπου ένας υπολογιστής λαμβάνει αυτά τα κύματα και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο γιατρός μπορεί να δει αμέσως την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων και εσείς με την σειρά σας σε μια τηλεόραση.


Ο κολπικός υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο 1ο τρίμηνο αυτής, όπου η απόσταση του εμβρύου από κάτω (κόλπος) είναι η ιδανική για την απεικόνιση των στοιχείων αυτού κατά την αρχόμενη ανάπτυξή του. Πιο συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της 11ης ή 12ης εβδομάδας ο κολπικός υπέρηχος υπερέχει σαφώς του κοιλιακού.


Γιατί εκτελείται η εξέταση

Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν τα αιτία ορισμένων τύπων υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας και προβλήματα εμμήνου ρύσεως η πυελικών φλεγμονών. Ακόμη μπορεί να αναδείξει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού. Ειδικά ο κολπικός υπέρηχος αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή των υπερήχων ειδικά αν εμπεριέχει και κολπικό doppler και έτσι προσδίδει εξαιρετικές δυνατότητες στο γιατρό να εντοπίσει εν δυνάμει παθολογίες γυναικολογικές.Η δοκιμή μπορεί να αποκαλύψει:

Κύστεις των ωοθηκών

Παθολογία των σαλπίγγων

Όγκους ωοθηκών

Πυελική φλεγμονή

Ινομυώματα της μήτρας

Πολύποδες της μήτρας και του τραχήλου


Το κολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της αρχόμενης εγκυμοσύνης για να παρακολουθηθεί η ανάπτυξη του εμβρύου.


Εξάλλου ορισμένα προβλήματα ή καταστάσεις που μπορεί να βρεθούν ειδικά σε έγκυες γυναίκες περιλαμβάνουν:

Εξωμήτριο κύηση

Περισσότερο από ένα έμβρυο (δίδυμα, τρίδυμα, κ.λπ.)

Αποβολή

Αποκόλληση πλακούντα


Κίνδυνοι

Δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις του υπερηχογραφήματος στον άνθρωπο διότι δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία.